Terug naar overzicht

We verkennen de grenzen tussen culturen en genres

27/05/2020

Zo krijgt met Secular Psalms Jan van Eyck een logische plek in ons jazzfestival. Trompettist Dave Douglas neemt van Eycks Het Lam Gods en de muziek van tijdgenoot Guillaume Dufay als leidraad voor een nieuwe, seculiere liturgie. Avishai Cohen’s Big Vicious verrijkt en verruimt de jazztraditie richting elektronica en rock, terwijl Dorian Dumont andersom de ‘Intelligent Dance Music’ pionier Aphex Twin hermonteert in een intrigerende jazzcontext. Leyla McCalla bezingt urgenter dan ooit de crisis van het hedendaagse kapitalisme – en de noodzaak van een nieuw humanisme.

Reeds vanaf de jaren vijftig, toen de zogenaamde ‘Third Stream’ beweging ontstond, bestaat er een vruchtbaar terrein tussen de ogenschijnlijk zo verschillende werelden van jazz en klassiek. Bram De LoozeMichel Portal en Arifa voelen zich geheel thuis in de weelde van mogelijkheden die deze dubbele oriëntatie weet te bieden. Het rijkgeschakeerde, uit duizenden te herkennen Rêve d'Éléphant Orchestra presenteert nieuw werk, dat traditiegetrouw op W.E.R.F. Records zal verschijnen. Dr. Jordan Institute, met de klassiek sopraan Nicole Jordan in de frontlinie zorgt voor een aanstekelijke hybride van de klassieke liedkunst in een omgeving van afro-latin en postwave.

Jazz Brugge staat vooral in het teken van intercultureel grensverkeer. Vocaliste Sanne Rambags zoekt met Under the Surface nieuwe vormen van vrije improvisatie op, deels geïnspireerd door haar verblijf in Mali. Met de samenwerking tussen Donder en Sigbjørn Apeland presenteert KAAP een nieuwe, eigen productie, waarin jazz middels Noorse verstilling nog verder wordt uitgepuurd. Contrabassist Greg Cohen (bekend van o.a. John Zorn) buigt zich met specialist Damir Imamovic over de sevdah – het melancholieke Bosnische lied. Waed Bouhassoun verkent op de ud (Arabische luit) nieuwe gemoedsschakeringen tussen Syrische traditionele muziek en moderniteit. Beethoven wordt door Aka Moon in een reboot gebracht, waarin ineens de combinatie experimentele jazz en Beethoven niet meer zo ondenkbaar is.

Wij kijken er alvast naar uit!