Over Jazz Brugge

Editie IX

'Een explosie van ideeën en benaderingen' zo omschrijft de Amerikaanse jazzcriticus Nate Chinen in zijn boek Playing Changes - Jazz for the New Century (2018) de onstuimige koers die jazz de laatste twee decennia genomen heeft. De negende editie van Jazz Brugge presenteert een actuele staalkaart van jazz en aangrenzende gebieden die deze typering stevig onderstreept.

Het programma van dit jaar heeft meerdere lijnen met elkaar verweven: er is sinds de zogenaamde 'Third Stream' beweging wederom aandacht voor de bloeiende ontwikkelingen (sommige zullen zeggen: vrijages) tussen moderne jazz en klassieke muziek.
Europese improvisatie is altijd een van de ankerpunten binnen de programmatie van Jazz Brugge geweest en heeft ook deze editie weer enkele klinkende namen. Er is meer aandacht voor vocale jazz en met Crossing Cultures omarmt Jazz Brugge wederom gretig invloeden uit alle windstreken.
Als geen ander genre weet jazz al die diverse inspiraties te sublimeren in avontuurlijke muziek die beslist haar meerwaarde heeft in de live-ervaring van het Concertgebouw. Met de negende editie bewijzen de artiesten van Jazz Brugge eens te meer dat jazz geen in steen gebeitelde canon hoeft te zijn. Jazz is een mentaliteit, een fundamentele openheid tussen heel diverse werelden en wat hen kan binden. Je zou zelfs kunnen stellen dat jazz overwonnen leed is, ontstaan uit de historische schanddaden van slavernij en kolonialisme, maar inmiddels wereldwijd doorontwikkeld tot een pure, onversneden levensbevestiging in klank. Laat het gesprek beginnen.

Organisatie: KAAP en Concertgebouw Brugge, met steun van de Stad Brugge


ENG 

Organised by KAAP and Concertgebouw Brugge with the support of the City of Bruges